• Novinky

            • LOGOS 2023

            • X. ročník súťaže o najlepšiu prezentáciu technických a gastronomických odborov. Opäť výborná nálada, skvelá atmosféra. Priestor dostala tvorivosť, kreativita, úsilie a zručnosti našich šikovných žiakov. Ďakujeme všetkým tímom, ktoré sa do súťaže zapojili a rovnako ďakujeme aj mentorom za odborné vedenie tímov. Všetkým oceneným a víťazom v kategóriách technických a gastronomických odborov blahoželáme. Video z X. ročníka si môžete pozrieť na našom youtube kanáli:https://youtu.be/uiUowyxTVQQ

            • Študuj cestovný ruch, prezentuj krásy a chute Slovenska

            • Ministerstvo dopravy SR v spolupráci s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska usporiadalo v rámci konferencie HORECA DIGITAL toto podujatie. Naši žiaci odboru hotelová akadémia prezentovali svoje zručnosti vo varení a príprave miešaných nápojov na podujatí na podporu odborov v cestovnom ruchu. V Košiciach v Kulturparku sa prezentácie odborov zúčastnili aj iné stredné školy a rovnako aj vysoké školy. Žiaci základných škôl tak mohli ochutnať rôzne jedlá a nápoje, vyskúšať zaujímavosti, zažiť živé varenie a ukážky rôznych povolaní. Teší nás obrovský záujem žiakov práve o náš stánok. Všetkým žiakom, ktorí veľmi dobre reprezentovali našu školu patrí veľká vďaka, rovnako ďakujeme za vedenie, odbornú prípravu žiakov, pomoc aj ochotu Ing. Tirpákovej, Mgr. Fedákovi a Bc. Tirpákovi.

              Video z podujatia si môžete pozrieť na našom youtube kanali:https://youtu.be/JhhOl3EXjFY

            • Danubius Gastro 2023

            • Uplynulé dni boli v znamení inšpirovania sa na gastronomických podujatiach v Bratislave a naši zamestnanci absolvovali aj jednu z najznámejších výstav na Slovensku – Danubius Gastro. Mnohé zaujímavé gastronomické zážitky sa aj tentokrát stanú dobrým základom pre výučbu a naše aktivity v gastronomických odboroch. 

            • Gastronomy Slovakia 2023

            • V dňoch 24.4. a 25.4 sa naši zamestnanci  gastro odborov zúčastnili najprestížnejšej kulinárskej udalosti roka na Slovensku - GASTRONOMY Slovakia 2023 v Bratislave. Medzinárodné sympózium jedinečné pre živé vystúpenia michelinských šéfkuchárov z celej Európy a workshopy odborníkov HoReCa segmentu v oblasti somelierstva, baristiky a rôznych ďalších. Svoje kulinárske umenie predviedli: Gaetano Trovato, 2 hviezdy, Oriol Castro, 2 hviezdy, István Pesti, 2 hviezdy, Paul Ivič, 1 hviezda. Zaujali aj ďalší výborní kuchári ako sú Jozef Breza či Uwe Machreich. Príjemným spestrením v rámci návštevy Bratislavy bolo stretnutie so štátnym tajomníkom Ministerstva školstva p. Slavomírom Partilom priamo na pôde ministerstva.

            • Hotelová akadémia - praktická časť odbornej zložky 2023

            • Veľmi chutné jedlá, skvelé nápoje, perfektne zvládnuté podujatie aj rôzne funkcie v hoteli. Takto môžeme hodnotiť výkon našich maturantov odboru hotelová akadémia počas praktickej časti maturitnej skúšky. Veľká vďaka milí maturanti za Váš profesionálny a zodpovedný prístup. Rovnako veľká vďaka všetkým učiteľom odborných predmetov a majstrom odborného výcviku za prípravu našich maturantov.

            • Kaderník Medzibodrožia

            • SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci zorganizovala 19. apríla 2023 už 6. ročník súťaže kaderníkov pod názvom KADERNÍK MEDZIBODROŽIA. Prihlášku  do súťaže vyplnili a poslali aj naše dve žiačky – tretiačka Monika Tuchyňová a druháčka Laura Baloghová. Študenti súťažili v dvoch kategóriách: Barok a Cisárovná Sisi. Súťažné podmienky boli pomerne prísne, ale pri práci bolo možné bohato využiť vlastnú predstavivosť, fantáziu a samozrejme zručnosť. Odborná komisia sa pri svojom hodnotení sústredila na kvalitu odborného vyhotovenia, dodržiavanie technologického postupu aj zásad bezpečnosti pri práci, ale hlavne kreativitu, náročnosť a celkový vzhľad. Monika  a Laura vytvorili krásne účesy, ktoré zladili s oblečením a líčením. Na umiestnenie na prvých troch miestach to síce nestačilo, ale na budúci rok sa určite zúčastníme znova...

            • PČOZ HOA 2023

            • Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky odboru hotelová akadémia v školskom roku 2022/2023

            • Veľkonočný pozdrav

            • ...požehnané a príjemné prežitie veľkonočných sviatkov prajeme všetkým našim žiakom, ich rodičom, našim kolegom, partnerom, spolupracovníkom, absolventom...

            • Stáž Erasmus +, Miláno 2023

            • Po dlhej ceste diaľnicami Maďarska, Slovinska a Talianska sme dorazili do talianskeho Milána a ubytovali sme sa v hoteli Sunflower **** blízko centra Milána. Na projekte sa zúčastnili: Mgr. Martin Pavuk, Mgr. Radovan Hudec, Ing. Mgr. Dana Tóthová MBA, Ing. Jana Melková,, Bc. Edita Bodogová, Bc. Mária Štefanková, Bc. Jana Michalková a Bc. Marta Ujhéliová.

              Po príchode nasledovala séria dní počas, ktorých sme navštevovali hotely v Miláne, múzeá, chrám Duomo ako aj štadión San Siro.

              Počas našej dvojtýždňovej mobility sme v rámci pozorovaní pri práci navštívili hotely patriace pod hotelovú sieť B&B Hotels. Doobedu sme pozorovali prácu manažérov a jednotlivých zamestnancov na rôznych sektoroch v hoteli (recepcia, bar, kuchyňa, housekeeping). Navštívili sme hotely ako Santa Marta Suites, hotel Manzoni, hotel Vium Milan, hotel Portrait, hotel Magna,či hotel B and B a mali sme tiež možnosť nahliadnuť počas našich pozorovaní do štandardných i luxusnejších suít hotelov. Zaujali nás najmä tzv. prezidentské suity t. j. hotelové jednotky slúžiace prominentným hosťom o rozlohe neraz aj 100 metrov štvorcových. Kúpeľne plné mramoru a luxusné zariadenie vzbudzovali naozaj silný dojem exkluzivity. Poobede sme mali možnosť navštíviť aj iné hotely ako napr. hotel Aetos  Milan. Špecifikom hotela bolo jeho zariadenie a vybavenie v športovom duchu. O tom  svedčili nielen obrazy športovcov, ktorí hotel navštívili v minulosti, ale aj rekvizity v lounge bare a chodbách hotela. Zaujímavosťou bolo úplne náhodné stretnutie sa so slovenským barmanom Andrejom Michalčíkom zo Zvolena – majstrom sveta v miešaní nápojov za rok 2022, ktorý ta tam prezentoval práve v ten večer svoje barmanské umenie. Veríme, že tieto naše návštevy milánskych hotelov prinesú svoje ovocie pri vyučovaní najmä žiakov hotelovej akadémie.

              Ďalšou zaujímavosťou bola návšteva múzea Fernet Collezione  Branca, ktoré je sídlom výrobcu Fernetu v Taliansku os polovice 19. storočia doteraz. Okrem iného našu pozornosť upútali nielen obrovské barelly plné zrejúceho Fernetu, ale aj expozícia mnohých druhov korenín používaných pri výrobe a miešaní mnohých typov fernetu.

              Počas víkendu sme mali možnosť návštevy úžasnej pamiatky, ktorou je DUOMO MILANO, hlavná milánska katedrála – nádherný gotický chrám, v ktorom sme boli nielen v jeho lodiach, ale aj v podzemných starokresťanských krstiteľniciach sv. Ambróza a sv. Tekly, ale mohli sme vyjsť po schodoch až na jeho strechu s uchvacujúcim výhľadom na veľkomesto.  Ďalšou víkendovou návštevou bolo vedecké múzeum Leonarda da Vinciho plné nespočetných vynálezov od čias da Vinciho až po súčasnosť.

              Vo voľnom čase sme navštívili aj štadión San Siro, ktorý je domovom mužstiev AC Miláno a Inter Miláno.

              Sme vďační našej škole za možnosť participovať na tejto zahraničnej stáži a sme presvedčení, že naše skúsenosti z nej zúročíme pri výchove a vzdelávaní našich žiakov.

               

              Text: R. Hudec

            • Pomôžme si navzájom 2023

            • Po dlhej prestávke, spôsobenej zavedenými opatreniami proti ochoreniu covid-19, naši žiaci odborov kaderník, výroba konfekcie a kaderník spolu so svojimi majsterkami odborného výcviku znova zavítali  do Zariadenia opatrovateľskej služby, ktorý spravuje územný spolok Červeného kríža v Trebišove.

              Cukrári vopred upiekli a so sebou doniesli chutné zákusky, ktorými ponúkali klientov zariadenia. Krajčírky priniesli ušité darčeky – mäkké vankúšiky a praktické puzdierka na okuliare. Kaderníčky si doniesli potrebné  pracovné náradie, aby klientom poslúžili ostrihaním a úpravou vlasov do účesu.

              Výhodu akcie vidíme z dvoch pohľadov: klienti boli zdarma obslúžení kaderníčkami a získali malé darčeky v podobe zákuskov a krajčírskeho výrobku, ale  pochvaľovali si aj milý prístup mladých ľudí, ktorí ich život v zariadení  na chvíľu spestrili. Žiaci mali možnosť pozrieť sa na život zo strany starých, často imobilných ľudí, mohli prejaviť  porozumenie a empatiu, ale aj zručnosť pri práci v cudzom prostredí.

              Úlohou školy je odborne teoreticky aj prakticky pripraviť žiaka vo zvolenej profesii. Nezabúdame však na rozvoj emocionálnej inteligencie, sociálneho cítenia a hodnotových orientácií. Práve k tomu má smerovať realizácia takýchto typov projektov. Ďakujeme vedeniu školy, ktoré na realizáciu projektu prispelo finančne.

            • Cassovia Cup - Barmanská súťaž

            • 14. ročník barmanskej súťaže sa konal v uplynulom týždni. Naše žiačky hotelovej akadémie Domika Vaľková a Katka Polanská reprezentovali našu školu. Po prvýkrát sme mali zastúpenie aj v súťaži profesionálnych barmanov, keď nás reprezentoval náš kolega Mgr. Pavol Fedák. Veríme, že okrem pekných umiestnení, keď získali vo svojich kategóriách 3. miesto, nabrali aj mnohé skúsenosti. Veľká vďaka za Vašu reprezentáciu.

            • Súťaž vo varení - hotelová akadémia

            • V odbornej učebni Hotelovej akadémie sa uskutočnila triedna súťaž vo varení s názvom­ „Marcová poézia na tanieri“. Súťaž pozostávala z prípravy 2 porcií rovnakého hlavného jedla z ľubovoľných surovín súvisiacich s mesiacom marec. Povinnosťou súťažiacich bolo zakomponovať povinnú surovinu: bravčová panenka, špenát a víno do pripravovaného jedla. Pokrm mal vychádzať z gastronomických pravidiel, mala byť zohľadnená sezónnosť surovín. Súťažné jedlo malo zohľadňovať súčasné moderné trendy. Pracovný čas bol 60 minút + 5 minút na prípravu a 10 minút na upratanie pracoviska. Každý súťažiaci dostal suroviny na prípravu jedla, ktoré zabezpečila  škola. Škola zabezpečila aj odmeny pre najlepších. Dôležité bolo dodržiavať bezpečnosť pri práci a ochranu zdravia! Súťažiaci boli povinní vypracovať kalkuláciu na 2 porcie, ktorá  obsahovala názov jedla, suroviny na 2 porcie, stručnú charakteristiku  a technologický postup pripravovaného pokrmu. Veľmi pekne ďakujeme zúčastneným  za účasť a skvelý gastronomický zážitok. Víťazom blahoželáme.

            • Baristický kurz 2023

            • Krátke video z priebehu baristického kurzu pod vedením lektora Jána Fuksu z Academy of coffee. Absolventom kurzu blahoželáme k získaniu základných vedomostí a zručností a k získaniu certifikátu baristu. Veríme, že na našej škole poskytneme mnoho možností na rozvíjanie získaných poznatkov a na zdokonaľovanie v práci baristu.

            • Barmanský kurz - 2 level

            • Sme veľmi radi, že okrem barmanského kurzu, ktorý žiaci každoročnej absolvujú na našej škole, sa tentokrát našli záujemcovia o vyšší 2 level. Pozrite si fotodokumentáciu z priebehu tohto skvelého kurzu pod vedením lektora Slovenskej barmanskej asociácie pána Jána Majoroša. Veríme, že poznatky, zručnosti a vedomosti, ktoré nadobudli naši žiaci počas tohto kurzu vo veľkej miere využijú a budú zdokonaľovať na rôznych aktivitách, súťažiach, akciách a najmä vo svojom profesijnom živote.

            • MyMachine Slovakia 2023

            • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do programu MyMachine Slovakia. Žiaci základnej školy vymysleli rôzne nápady, vynálezy, ktoré by radi využívali vo svojej škole. Spolu so študentami vysokej školy sme vybrali jeden z nápadov - Lízatkomat. Ako bude lízatkomat vyzerať a aké sladkosti bude vydávať si vysokoškoláci odkonzultovali priamo so žiakmi základnej školy. Naši žiaci odboru strojný mechanik spolu s majstrami následne budú Lízatkomat vyrábať a takto sa vzdelávať a nadobúdať rôzne zručnosti pri práci na tomto projekte. 

            • Barmanský kurz - 2 Level

            • ​​​​​​​​​​​

              Sme mimoriadne hrdí na absolventov Barmanského kurzu - 2 Level, ktorí sa učili pripravovať výnimočné nápoje ešte zaujímavejším spôsobom. Kurz absolvovali žiaci našich gastronomických odborov Hotelová akadémia a Hostinský, hostinská. K získaniu certifikátu o absolvovaní kurzu všetkým blahoželáme.

            • Barmanský kurz 2022

            • Barmanský kurz 2022 - pozrite si ako to vyzeralo na kurze v tomto školskom roku. Za vedenie kurzu patrí veľká vďaka prezidentovi Slovenskej barmanskej asociácie Jánovi Šuchtovi.

            • Súťaž EKOGALA 2022

            • V decembri minulého roka sme sa zúčastnili súťaže v Poľskom Rzeszowe. Prebiehala tam medzinárodná gastronomická súťaž Ekogala 2022. Našu školu tentokrát reprezentovali žiačky odboru hotelová akadémia Stanka Dučová a Zuzka Svinčiaková. Pripravovali hlavné jedlo: Bravčová panenka sous-vide, hubové ragú, mrkvové pyré, cuketový piškót, slaninový džem, omáčka z čierneho piva a ryžový čips a dezert: Čokoládový cupcake plnený ovocnou zmesou, anýzová sušienka s kokosovým krémom a mango kulis. Hoci sme tentokrát nezvíťazili, umiestnili sme sa ale na popredných miestach a nazbierali opäť nenahraditeľné skúsenosti. Ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            • Súťaž Jeseň na Tokaji - video

            • Návrat k súťaži Jeseň na Tokaji, na ktorej naši žiaci dosiahli vynikajúce umiestnenia. Tentokrát si pozrite video, ktoré spracoval Mgr. Pavol Fedák. Veľká vďaka.

            • Úspešná olympiáda v anglickom jazyku

            • Nedávno sme sa zúčastnili okresného kola olympiády v anglickom jazyku. Našu školu reprezentoval Kristián Vojtko, žiak odboru komerčný pracovník v doprave. A reprezentoval úspešne, získal 1. miesto s priamym postupom na krajské kolo olympiády. Kristiánovi blahoželáme a ďakujeme za skvelý výsledok. Rovnako veľká vďaka patrí Ing. Ščobik Fragnerovej za prípravu.

              Ak sa chcete dozvedieť viac o odbore Komerčný pracovník v doprave, v ktorom sa žiaci vzdelávajú v systéme duálneho vzdelávania: https://www.deutschmann.sk/dualne-vzdelavanie/

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola služieb a priemyslu sv. Jozafáta, Trebišov
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov Slovakia
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje