• Novinky

            • Súťaž kaderníkov 2022

            • 2.6.2022 mali možnosť žiaci odboru kaderník vyskúšať si svoju zručnosť, fantáziu a schopnosť pracovať v časovom limite na školskom kole súťaže kaderníkov, ktorá sa konala v priestoroch kaderníckeho salónu. Súťažili v kategórii Spoločenský účes. Všetci sa snažili, svoje umenie pretavili do výsledku. Hodnotiaca komisia zložená z majsteriek odborného výcviku a učiteľky odborných predmetov nakoniec určila víťazov: 1. miesto – Alexia Piptová z triedy 2.C, 2. miesto – Janka Veselá z triedy 2.C a 3. miesto – Laura Baloghová z triedy 1.C.

              Víťazi boli odmenení praktickým darčekom, ale malú pozornosť dostali všetci súťažiaci.

            • Súťaž Kaderník Medzibodrožia

            • SOŠ techniky a remesiel v Kráľovskom Chlmci  zorganizovala 20.5.2022 už V. ročník kaderníckej súťaže KADERNÍK MEDZIBODROŽIA pre stredné školy a pre odborníkov kaderníckych remesiel.

              Každá súťaž je oslavou svojho remesla. Nie je  však len ukážkou praktických zručností. Vidieť krásne a nápadité účesy doplnené líčením a vhodným oblečením je veľmi príjemným zážitkom pre diváka, súťažiaci predvedie svoje umenie, predstavivosť, schopnosť pracovať v časovom strese a pod dohľadom poroty...

              Súťaže v kategórii Spoločenský účes sa zúčastnili aj naši žiaci – Monika Tuchyňová z 2. C s modelkou Katkou Polanskou a   Karin Tomášová z 3 .B s modelkou Marianou Zambovou.  Dievčatá sa na akciu vopred starostlivo pripravovali. Pod odborným dohľadom p. majsterky Chapčákovej nič nenechali na náhodu. Výsledky sa dostavili – odborná porota zložená z profesionálnych kaderníkov ocenila účes, ktorý vytvorila Karin druhým miestom a účes, ktorý vyšiel z rúk Moniky prvým miestom.

              Z úspechu sa veľmi tešíme a súťažiacim srdečne gratulujeme. Ďakujeme majsterke odborného výcviku za prípravu žiačok, súťažiacim a ich modelkám za výbornú reprezentáciu školy.

            • Erasmus+ EGER – mesto plné hviezd

            • Legenda o odvážnom Istvánovi Dobóovi, hradnom kapitánovi tohto statočného mesta, bola pre nás lákadlom vybrať sa na zahraničnú stáž v rámci projektu Erasmus+ práve do maďarského mestečka Eger. Toto mesto neďaleko slovenských hraníc ponúklo našim žiakom neuveriteľné možnosti vyskúšať si a zdokonaliť sa vo svojich zručnostiach v tých najlepších podnikoch. Desať žiakov odboru hotelová akadémia praxovalo tri týždne v reštauráciách a hotely v centre mesta a štyria žiaci odboru autoopravár-mechanik praxovalo v autoservise nachádzajúcom sa neďaleko mesta. Žiaci odboru hotelová akadémia pracovali v týchto podnikoch cestovného ruchu:

              1. Hotel EGER&PARK je doslova svojím sloganom „oázou relaxu v srdci Egeru“. Jeho dispozícia pri parku, neďaleko tureckých kúpeľov a pár krokov od centra mesta, ho predurčuje nato, aby bol jedným z najobľúbenejších hotelov v meste. Ponúka kongresové služby, wellness, ale aj služby pre rodiny s deťmi.

              Naši žiaci pracovali na gastronomickom úseku, kde v priestoroch historickej reštaurácie chystali raňajky pre hotelových hostí od skorého rána a následne obsluhovali aj počas obedov. Mali možnosť vidieť, ale aj ochutnať jedlá a dezerty typickej maďarskej kuchyne, významnou skúsenosťou bola komunikácia v anglickom jazyku s hosťami a personálom hotela. V hoteli praxovali Melánia Kotľárová a Viliam Doboš.

              1. Macok Bisztro je luxusné bistro priamo pod egerským hradom. Ponúka špeciality maďarskej aj medzinárodnej kuchyne pripravované a servírované na tej najvyššej úrovni uplatňujúc najnovšie gastronomické trendy. Ich slovami „Je to dobré pre mňa, ak je to dobré pre vás!... Bistro ponúkajúce hravo elegantný gastronomický zážitok, kde lokálne suroviny nie sú len na tanieri. Pri výbere surovín sme hľadali najlepších malých producentov v okolí, ktorí poskytujú prvotriedne suroviny, akými sú náš pstruh zo Szilvásváradu alebo naše syrové špeciality z Bükk, ktoré sa stali súčasťou nášho imidžu. Radi si pripomíname tradičné, staré chute, ale podávame ich v modernom prevedení. Macok Bistro a neďaleký podnik Brumbrum sú členmi Štýlovej vidieckej reštaurácie, Macok patrí medzi 10 najlepších maďarských reštaurácií v krajine, 20 najlepších vidieckych reštaurácií, 25 najobľúbenejších reštaurácií a 5 najlepších miest na nedeľný obed podľa Sprievodcu stolovaním.“

              Stáž v tomto bistre, konkrétne zbieraním skúseností v kuchyni a obsluhe vykonával žiak Jakub Liška.

              1. HBH piváreň a reštaurácia bola miestom stáže našich žiakov – Vanesa Móriczová, Stela Bálintová, Kornélia Bóková, Natália Juhászová a Slavomír Baňas. Pivovar bol otvorený v apríli 1988 v historickom centre mesta Eger na námestí Dobó. V tom čase mal vlastný pivovar, čo bola v Egeri a okolí vzácnosť a špecialita. Pivo bolo vyrábané na základe bavorskej licencie. Súčasnými majiteľmi podniku sú Zoltán Szabó, Attila Hócza a šéfkuchár Tamás Angyal, ktorí sú v úzkom kontakte s pivovarom HBH v Kazincbarcike. Vedenie reštaurácie považuje za dôležitú nielen kvalitu a zloženie jedál, ale aj uvedenie produktov domácich a zahraničných pivovarov. Každý rok sa organizuje niekoľko pivných podujatí. Naši žiaci pracovali na úseku výroby aj odbytu. Naučili sa pripravovať a servírovať jedlá maďarskej a medzinárodnej kuchyne, pripravovali a podávali dezerty, múčniky, chystali miešané nápoje, kávy, čapovali pivo a zabezpečovali obsluhu hostí.

              Reštaurácia zabezpečuje aj iné gastronomické akcie (napr. Martinské husacie hody), firemné akcie a výlety.

              1. DEPRESSO CAFÉ – za značkou tejto kaviarne, ale aj reštaurácie ponúkajúce „fine dining“ jedlá je Dr. Imre Csernus alebo „csernusdoki“, ktorý je veľmi známy psychiater. Tento pán spolu s ďalšími kolegami založil pred pár rokmi vinicu a popri vínach sa čoraz viac venoval aj kávam. Ako povedal v jednom rozhovore: „Pretože je to ako v živote. Potrebujem ten pocit, vôňu, prvý dúšok. K tomuto svetu musíte pristupovať s citom. “

              V tomto výnimočnom podniku na námestí Dobó mali možnosť získavať nové skúsenosti naši dvaja žiaci Nicolas Michalčík a Roland Magura. Naučili sa pripravovať kávy patriace do kategórie špeciálnych káv, kde iba 5 % svetovej produkcie patrí do tejto najvyššej kategórie. Kávový rad Depresso je založený na eticky získavaných, špeciálne vyberaných, oblastne vybraných a jedinečných kávach. Exkluzívnym partnerom podniku pri zostavovaní kávových štýlov a zmesí je  Máté Nezvál,  mladý zakladateľ prémiovej značky kávy 42 COFFEE, ktorý je medzinárodne uznávaným baristom a majstrom praženia  

              Šéfkuchár Viktor Segal je majstrom svojho remesla so zahraničnými skúsenosťami a napísal aj niekoľko kuchárskych kníh. Kuchyňa podniku sa vyznačuje tzv. fine dining.  Ide o domácu „fusion“ kuchyňu, ktorej hlavnou filozofiou je „sofistikovaná jednoduchosť“, ktorá je v dokonalom súlade s princípmi DEPRESSO. Snahou je prepašovať hravosť založenú na troche kávy, či už je to kuriatko pečené s nahrubo pomletými kávovými zrnkami, dressing z kávy – hrušky – balzamika, alebo obľúbeným dezertom mnohých ľudí je čokoládová pena z kávy. Štýlové podávanie jedál, nápojov, káv je prirodzenou súčasťou tohto podniku. Aj naši žiaci sa museli naučiť pri podávaní jedál, nápojov a najmä káv a vín všetko o zložení, pôvode a chuti daného jedla, či nápoja. Zdokonalili sa tak nielen v príprave, ale aj v komunikácii so zákazníkom a získali mnoho nových informácií.

              1. Žiaci odboru automechanik-opravár praxovali v autoservise Da-Motors Kft. Počas stáže sa venovali týmto činnostiam: prezúvali gumy, menili olej, vodu v ostrekovačoch, olejové filtre, vyberali 1- valcový diesel agregát, ktorý dali potom komplet do poriadku a spojazdnili, menili stabilizátory, ložiská, opravovali poloosy. Majiteľ a zamestnanci servisu sa s maximálnou pozornosťou našim chlapcom venovali, zámerne ich nechali vyhľadávať chyby na jednotlivých komponentoch na aute, kedy chlapci mali sami odhaliť nedostatky a prísť na príčinu problému s autom. Pozitívum spočíva aj v tom, že žiaci sa naučili omnoho väčšej samostatnosti, sú smelší, sebavedomejší. V Da-Motors praxovali žiaci Florián Feterik, Michal Čačko, Kristián Čižmár a Peter Balla.

              Žiaci svojom voľnom čase spoznávali toto malebné mesto, navštívili najvýznamnejšie kultúrno-historické pamiatky, ktorými sú hrad a minaret. Ubytovanie bolo zabezpečené v apartmánovej vile 15 minút od centra mesta, neďaleko parku a nákupného centra. Strava bola zabezpečená tri krát denne a v rámci kultúrneho programu žiaci okrem hradu navštívili aj wellness kúpele priamo v meste.

              Táto stáž patrila medzi najúspešnejšie aké sme mali možnosť absolvovať a napriek jazykovej bariére u niektorých žiakov nebol problém dorozumieť sa a hlavne porozumieť si.

               

               

            • Slow food fest - fašiangová zabíjačka

            • V dňoch 16. – 17. februára 2022 sa na SOŠSaP sv. Jozafáta konala gastronomická prehliadka vo forme súťaže pre žiakov, ale aj so zapojením verejnosti. Zorganizovanie festivalu a predstavenie hnutia Slow food ako reakciu na globalizáciu v gastronómii s dôrazom na podporu miestnej regionálnej kuchyne, so zachovaním pestrosti chutí, s využitím surovín a technológií pri príprave jedál typických pre daný región sa uskutočnilo pod vedením Ing. M. Tirpákovej a Mgr. P. Fedáka.  Cieľom bolo  naučiť sa vážiť si kultúrne dedičstvo vo forme kultúry kuchyne a stolovania. Zároveň išlo o  prepojenie tradičnej          a modernej kuchyne s trendom využitia zdravých surovín pri príprave tradičných pokrmov ako je plnená kapusta, zabíjačkové špeciality, lečo, kvaka, vínne listy a pod. Celý proces aktivít začal už pomaly zabudnutou tradíciou klasickej domácej zabíjačky. Potom nasledovala príprava jedál a v neposlednom rade aj ich ochutnávka. Do aktivity sa podarilo zapojiť okrem našich žiakov a zamestnancov aj miestnych farmárov. Veríme, že sa podujatie páčilo všetkým zúčastneným žiakom aj zamestnancom. Dúfame, že v budúcom roku doň môžeme zapojiť aj verejnosť. Všetkým žiakom, majstrom, učiteľom, ktorí spolupracovali na príprave a realizácii tejto našej aktivity veľmi pekne ďakujeme za perfektne odvedenú prácu.

            • Barmanský kurz 2022

            • Barmanský kurz a jeho absolventi. Mnoho vedomostí a skúseností odovzdaných prezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Jánom Šuchtom a rovnako lektorom Milanom Šefcom. Skvelá atmosféra a šikovní žiaci. Všetkým žiakom, ktorí dnes získali medzinárodne uznávaný Certifikát blahoželáme a želáme mnoho spokojných zákazníkov.

            • Vianočný workshop - vianočné tvorivé dielne a varenie

            • U nás je možné všetko aj posunúť sa v čase. Vianočný workshop - vianočné tvorivé dielne a varenie sme nemohli zorganizovať pred Vianocami, tak sme súťaž odštartovali varením vianočných tradičných špecialít v modernom prevedení. V rámci tvorivých dielni žiaci pripravili vianočné ikebyny a vianočné dekórácie.

            • Projekt - Študenti študentom

            • V rámci projektu „Študenti študentom,“ žiaci  4. A Gymnázia sv. Edity Steinovej v Košiciach, vyzbierali finančné prostriedky a prostredníctvom Charity ich darovali iným študentom.  V podobnom duchu sa niesla aj „Vianočná zbierka s AT & T“ so sídlom v Bratislave, kde zamestnanci firmy AT & T vyzbierali ďalšie finančné prostriedky. Časť  týchto  prostriedkov oboch inštitúcií bolo 22. 12. 2021 venovaných prostredníctvom  Gréckokatolíckej eparchiálnej Charity štyrom vybraným žiačkam  SOŠSaP  sv. Jozafáta v Trebišove. Celé stretnutie sa nieslo v príjemnej atmosfére a  predvianočnú náladu umocnilo prianie šťastných Vianoc p. riaditeľa RNDr. S. Partilu.

            • ...na sv. Mikuláša

            • Napriek zlej pandemickej situácii, v ktorej sa nachádzame, nám iskierku nádeje a radosti priniesla návšteva sv. Mikuláša. Spolu so svojím sprievodom nás navštívil práve v deň svojho sviatku. Celou školou sa niesol nádherný hudobný sprievod a známa pieseň k sv. Mikulášovi „O, kto, kto Nikolaja ľubit...“.

              Mikuláš z Myry alebo svätý Mikuláš bol biskup. Narodil sa v maloázijskom gréckom meste Patara v rímskej provincii Lycii, dnes pri tureckom meste Demre. Zachránil mnoho odsúdených kresťanov, ktorých vykúpil vďaka svojmu bohatstvu. Na svoje náklady dal postaviť aj nemocnicu. Mikuláš sa stal obľúbeným biskupom, no ani on neunikol prenasledovaniu, bol zatknutý a na trest čakal vo väzení. Jeho najznámejším činom je určite zachránenie troch dcér. V meste totiž žila jedna rodina, ktorej otec prišiel o všetky peniaze a jeho tri dcéry si mali na živobytie a veno zarábať ako prostitútky. Keď sa to dozvedel Mikuláš, rozhodol sa im pomôcť. V noci dal do mešca peniaze a položil ich na okno domu, v ktorom rodina bývala. Svoju štedrosť, láskavosť a skromnosť preukázal aj našim žiakom a učiteľom. Okrem malej sladkosti nás obdaroval tým najvzácnejším, svojím požehnaním a prísľubom, že sa za nás bude v nebi prihovárať.

              Sv. Mikuláš bol boží muž, nehľadal svoju vôľu, ale pýtal sa Boha, čo má konať, aby oslávil jeho  meno. Podobne sme sa pýtali aj my, čo urobiť, koho potešiť, komu v dnešnej náročnej dobe pomôcť... Pán nám ukázal tých, ktorí sú mnohokrát znevažovaní, odsudzovaní a  ich práca je nepochopená. Rozhodli sme sa preto malým darčekom potešiť pracovníkov oddelenia ARO v trebišovskej nemocnici. Po krátkom stretnutí, prehodení pár slov a poprania si všetkého dobrého do budúcnosti, sme boli milo prekvapení svedectvom zdravotnej sestry. Práve v tento deň mala byť zaočkovaná, no veľmi sa bála, aká bude následná reakcia. Ráno v modlitbe prosila Pána, aby dnes mala možnosť stretnúť sa s kňazom, ktorý by jej dal požehnanie. Pán vypočul jej prosbu...

              Nech Pán na príhovor svätého Mikuláša nám daruje milosti viery a správnych rozhodnutí, aby sme mohli neustále svedčiť o Jeho dobrote a vzájomne sa povzbudzovali vo viere.

            • Stáž ERASMUS+ Praha

            • Po dlhom období pandémie sa konečne žiakom našej školy podarilo vycestovať na stáž v rámci projektu Erasmus+. S prísnymi protipandemickými opatreniami sa stáž realizovala v metropole Čiech, v Prahe. Žiaci odboru hotelová akadémia a kaderník tak dostali jedinečnú možnosť absolvovať zahraničnú prax v lukratívnych podnikoch v centre Prahy. Naši žiaci spolu s dozorom učiteľov boli ubytovaní v 3* hoteli – Comfort Prague City East, v dvoj- a trojlôžkových izbách so sociálnym zariadením na každej izbe. Mali zabezpečené raňajky a večere formou bufetových stolov. K dispozícii mali herňu, fitness centrum a spoločenskú miestnosť. Žiaci odboru hotelová akadémia a odboru kaderník vykonávali stáž v týchto hoteloch a podnikoch:  

              1. 4-hviezdičkový MOODs Boutique hotel – je to jedinečný designový hotel v centre Prahy len pár minút od Námestia republiky s veľkým obchodným centrom Palladium, Staromestkého námestia, Židovského mesta a množstva ďalších pamiatok.

              Žiaci Sylvia Balogová, Radka Zuščáková, Viliam Doboš a Peter Bezeg pracovali za barom, kde pripravovali miešané nápoje a kávy. Taktiež prestierali stoly na podávanie raňajok a obsluhovali hostí

              1. Jan Hotels je spoločnosť s rodinnou tradíciou, ktorá prevádzkuje niekoľko štvorhviezdičkových hotelov      v Prahe. Naši žiaci stážovali v hoteloch Duo, Leonardo a Carol. Hotel Duo je novo zrekonštruovaný štvorhviezdičkový komplex, ktorý ponúka svojim hosťom širokú škálu kvalitných služieb, okrem iného aj posilňovňu a bowlingové centrum.

              Žiaci Rebeca Múdra, Viktória Pačutová, Simona Jakubová, Samuel Šiňanský a Roland Magura pracovali za barom, v obsluhe a na recepcii.

              Hotel Leonardo je jedinečný boutique hotel nachádzajúci sa v historickej budove z 15. storočia len pár krokov od Karlovho mosta.

              Žiaci Slavomír Baňas a Melánia Kotľárová – pracovali ako concierge na recepcii a v obsluhe.

              Hotel Carol je oázou pokoja kde si môžete odpočinúť po náročnej prehliadke mesta. Nachádza s v ňom unikátny The Hummus Bar s ponukou stredomorskej kuchyne.

              Žiačka Nikola Kaščáková v tomto hoteli praxovala na recepcii.

              1. Hairthusiats je kadernícky salón v Prahe kde vykonávali stáž naši štyria žiaci odboru kaderník. Majitelia salónu sa rozhodli otvoriť prevádzku po mnohých štúdiách a praxe, zúčastnili sa množstva súťaží doma aj v zahraničí kde obsadzovali prvé miesta. Salón pracuje s vysoko kvalitnými produktmi prémiovej značky Authentic Beauty Concept.  V tomto salóne vykonávali stáž žiaci Alexia Piptová, Monika Tuchyňová, Viktor Tomko a Veronika Lucovičová.

              Vo svojom voľnom čase žiaci navštevovali kultúrno-historické pamiatky, akými sú Karlov most, Orloj, Pražský hrad, Václavské námestie, Múzeum voskových figurín, pozreli si históriu čokolád, Staromestské námestie, vystúpili na Vyhliadkovú vežu a absolvovali prehliadku mesta vyhliadkovým historickým vlakom. Súčasťou pobytu je aj víkendový program, kedy si žiaci zajazdili na motokárach.

              Táto stáž bola pre našich žiakov mimoriadne prínosná najmä kvôli tomu, že odpadla jazyková bariéra. Žiaci sa naučili pohybovať sa, orientovať vo veľkomeste, využívať moderné druhy mestskej hromadnej dopravy. Naučili sa samostatnosti, zodpovednosti nielen za seba, ale za kolektív. Spoločné aktivity ich naučili ako si organizovať život, zvýšila sa ich schopnosť empatie a tolerancie. Naučili sa komunikovať so zákazníkmi, hosťami, personálom, čím sa stali sebavedomejšími a skúsenejšími. Významným dokumentom, ktorý žiaci získali po absolvovaní tejto stáže je EUROPASS-MOBILITA, dokument  ktorý opisuje zručnosti, ktoré ste si rozvinuli počas konkrétneho obdobia mobility. Môže obsahovať informácie o vašej pozícii a úlohách, pracovných zručnostiach, jazykových zručnostiach, digitálnych zručnostiach, organizačných a manažérskych zručnostiach, komunikačných zručnostiach. Tieto zručnosti môžu byť veľmi cenné pri uchádzaní sa o pracovné miesta a prihlasovaní sa na kurzy v budúcnosti.

            • Gastronómia v obraze - projekt podporila Nadácia ZSE

            • V uplynulých týždňoch sme na našej škole realizovali výnimočný projekt pod názvom Gastronómia v obraze. Projekt Gastronómia v obraze priniesol iný spôsob vyučovania predmetov v odboroch Hotelová akadémia, Hostinský, hostinská, Spoločné stravovanie. Učitelia spoločne so žiakmi, ktorí boli režisérmi, scenáristami aj hercami natočili rôzne seriálové časti. Učiteľ bol v tomto projekte mentorom a odborným poradcom. Nápad zrealizovať projekt vznikol v zložitej situácii dištančného vzdelávania. Hlavným prínosom projektu je preto spôsob výučby najmä v situáciách, keď sa žiaci nemôžu z akýchkoľvek dôvodov zúčastniť vyučovania v škole. Realizáciou projektu ponúkame mnohým žiakom gastronomických odborov rôzne inštruktážne a náučne videá, ktoré si môžu pozrieť a ich prostredníctvom sa učiť kdekoľvek a kedykoľvek. V rámci projektu sme preto natočili rôzne častí seriálu, niektoré z prostredia Hotela Ačko a taktiež z prostredia cvičnej firmy Tokaj. Témou jednotlivých častí je objednávanie a rezervovanie hotelových služieb, riešenie sťažností, vzťah nadriadených a podriadených, pracovná náplň konkrétnych zamestnancov hotela. Ďalšie časti seriálu sú venované najmä téme ponuky vína aj čokolády, úlohe someliéra, čokolatiéra, pravidlám a zásadám práce barmana aj baristu. V častiach o varení a príprave nápojov vysvetľujeme podrobný postup základných procesov a činností v kuchyni pri varení konkrétnych jedál. Žiaci si môžu časti seriálu pozrieť na internete – prostredníctvom školského youtube kanálu - https://www.youtube.com/user/CSOSsvJOZAFATA/videos. Sme veľmi radi za možnosť tento projekt zrealizovať, opäť sa nám potvrdilo, že žiaci ak dostanú priestor sú tvoriví, kreatívni, majú skvelé nápady a hlavne sa učia vlastnou skúsenosťou. Vnímali sme skvelú a priateľskú atmosféru na jednotlivých hodinách, čo vnímame ako ďalší benefit tohto projektu. V mnohých videách sme zámerne urobili aj menšie chybičky, aby sme aj túto skutočnosť využili vo výučbe, kedy žiaci majú tieto chyby identifikovať a následne ich komunikovať. 

              Veľká vďaka patrí dvom výborným učiteľom na našej škole, ktorí prebrali záštitu nad týmto projektom a naplnili tak cieľ, ktorý bol stanovený. Ďakujeme za výborne odvedenú prácu a vedenie žiakov pri príprave scenárov, dialógov, rozdelení úloh, plánovaní a zabezpečení natáčacích dní, ďakujeme Ing. Martine Tirpákovej a Mgr. Pavlovi Fedákovi. Rovnako naša vďaka patrí žiačkam Aničke a Gabike, ktoré sprievodným slovom aj komentármi sprevádzajú diváka v jednotlivých videách. Ďakujeme aj všetkým žiakom, učiteľom a majstrom odborného výcviku, ktorí spolupracovali na príprave projektu v rôznych fázach a pri rôznych aktivitách.

              Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie ZSE.

              Prinášame Vám aj názor a skúsenosti z realizácie projektu od učiteľov:

              Mgr. Fedák:

              „Projekt gastronómia v obraze je jeden z tých projektov, ktoré sa oplatí zrealizovať. Tento výborný projekt ukázal všetko čo mal – spoluprácu medzi učiteľom a žiakom, žiakov medzi sebou, zručnosti a znalosti, ktoré sa naučili aj v tomto ťažkom covidovom období. Naozaj sme sa zamerali na širokú škálu gastronómie od varenia až po prípravu nápojov rôzneho druhu. Zo strany učiteľa som spozoroval, ktorý žiak sa na čo hodí, ktorého žiaka čo baví, dokonca i ktorú kuchyňu rád varí. Preto budem rád ak podobných projektov na našej škole bude viac a nie len v odbore gastronómie, ale aj iných odboroch, kde sa žiaci môžu realizovať a dokázať už teraz počas školských čias, že sa v živote nestratia.“

               

              Ing. Tirpáková:

              „Projekt Gastronómia v obraze naplnil stanovené ciele v plnom rozsahu. Študenti nadobudli nové zručnosti a vedomosti, zdokonalili sa v jednotlivých činnostiach súvisiacich s ich odborom. Realizáciou aktivít a prípadových štúdií z oblasti hotelového manažmentu získali študenti odborné vedomosti z oblasti rezervácií ubytovania, vyskúšali si jednotlivé štýly vedenia a riešili konflikty súvisiace s pracovnými činnosťami v hoteli. Výsledky jednotlivých aktivít v plnej miere reflektujú stanovené špecifické ciele projektu. Študenti získané vedomosti a zručnosti vedia uplatniť v profesionálnom raste. Výrazne sa posilnili komunikačné zručnosti žiakov, zvýšilo sa ich sebavedomie a možnosti uplatnenia sa v praxi. Všetky tieto vedomosti a zručnosti v pnej miere prispeli k formovaniu komplexnej osobnosti študenta. Z pohľadu vyučujúcich sa výrazne posilnila dôvera medzi študentom a učiteľom.“

            • Svetový deň cestovného ruchu 2021 - Cestovný ruch pre inkluzívny rast

            • Pandémia COVID-19 má obrovský sociálny a ekonomický dopad. Zasiahnuté sú rozvinuté aj rozvojové ekonomiky. A marginalizované skupiny a najzraniteľnejšie skupiny boli zasiahnuté najťažšie zo všetkých. Reštart turizmu pomôže naštartovať obnovu a rast. Je nevyhnutné, aby sa výhody, ktoré to prinesie, široko a spravodlivo užívali. Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) preto určila Svetový deň cestovného ruchu 2021 ako deň, ktorý sa má zamerať na „Cestovný ruch pre inkluzívny rast“. UNWTO ako špecializovaná agentúra OSN pre zodpovedný a trvalo udržateľný cestovný ruch vedie globálny sektor k inkluzívnej obnove a rastu. UNWTO zaisťuje, aby každá časť tohto odvetvia mala vo svojej budúcnosti slovo - vrátane komunít, menšín, mládeže a osôb, ktorým by inak hrozilo, že zostanú pozadu. Naša škola sa rozhodla zapojiť do aktivity k Svetovému dňu cestovného ruchu a prostredníctvom výzvy sme nafotili spolu so žiakmi II.H (Laura Stubnyová, Radka Zuščáková a Slavomíč Baňas) sériu foto s cieľom propagovať okres Trebišov. Ako destináciu, ktorá najviac potrebuje obnovu a rast sme si vybrali región Tokaj známy svojimi vzácnymi vínami. Takouto troškou chceme prispieť k zviditeľneniu nášho regiónu, k obnove kultúrnych tradícií a podporiť rast cestovného ruchu  s cieľom zvýšiť návštevnosť v našom regióne.

            • Lúčenie s absolventmi 2021

            • Absolventi študijných a učebných odborov sa lúčili v dňoch 14. 05. 2021 a 28.05.2021. V emotívnych príhovoroch si žiaci zaspomínali na prvé momenty na našej škole a svoj odborný rast počas štúdia, rovnako sa poďakovali za výborné podmienky aj rôzne možnosti realizácie počas štúdia. Žiakom sa prihovoril riaditeľ školy, pripomenul priebeh štúdia a rôzne aktivity, ktorých sa žiaci zúčastnili. Tým, ktorí dosiahli výborné študijné výsledky a aj reprezentovali školu patrili naviac slová chvály a uznania a riaditeľ školy ich odmenil vecnými darmi. Na záver duchovný správca školy povzbudil duchovným slovom a požehnal absolventom ich ďalšie kroky v živote. Všetkým absolventom v školskom roku 2020/2021 prajeme Božie milosti, veľa úspechov, zdravia a štastia v ich pracovnom aj súkromnom živote.

            • Lúčenie s absolventmi 2020

            • Lúčenie s našimi maturantmi a žiakmi učebných odborov sa konalo 17.6.2020 a 18.6.2020. V príhovoroch zástupcov žiakov, pána riaditeľa aj duchovného správcu dominovali najmä slová vďaky a uznania. Rovnako rezonovali aj slová, ktoré reflektovali na neštandardné vyučovanie a proces hodnotenia predmetov a maturitných, či záverečných skúšok počas obdobia, keď bola škola zatvorená. Veľmi radi sme odmenili žiakov s výbornými výsledkami, ako aj žiakov, ktorí v mimoriadnom období vzorne riešili rôzne zadania a v neposlednom rade žiakov, ktorí počas štúdia boli aktívni a úspešne reprezentovali našu školu. Všetkým naším absolventom v školskom roku 2019/2020 prajeme požehnané dni a mnoho úspechov v ich pracovnom aj súkromnom živote.

            • ODMENY PRE USILOVNÝCH A KREATÍVNYCH ŽIAKOV!!!

            • Milí žiaci, ďakujeme Vám, že sa aktívne zapájate do vyučovania na diaľku a zodpovedným prístupom plníte stanovené úlohy a zadania.

              V tomto mimoriadnom období nemôžeme uskutočniť podujatie LOGOS, v ktorom prezentujete svoj odbor, získané poznatky, či skúsenosti, ale aj svoje úsilie a kreativitu. Preto sme sa rozhodli (na základe návrhov jednotlivých učiteľov) odmeniť Vás za Vaše mimoriadne online vzdelávacie aktivity aj dosiahnuté výsledky.

              Vyberieme pätnástich z Vás, ktorí si hodnotné odmeny preberú pri prevzatí koncoročných vysvedčení.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola služieb a priemyslu sv. Jozafáta, Trebišov
      • 056/66 702 11
      • Komenského 1963/10 075 01 Trebišov Slovakia
      • Slovenská Republika
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje