V dňoch 16. – 17. februára 2022 sa na SOŠSaP sv. Jozafáta konala gastronomická prehliadka vo forme súťaže pre žiakov, ale aj so zapojením verejnosti. Zorganizovanie festivalu a predstavenie hnutia Slow food ako reakciu na globalizáciu v gastronómii s dôrazom na podporu miestnej regionálnej kuchyne, so zachovaním pestrosti chutí, s využitím surovín a technológií pri príprave jedál typických pre daný región sa uskutočnilo pod vedením Ing. M. Tirpákovej a Mgr. P. Fedáka. Cieľom bolo naučiť sa vážiť si kultúrne dedičstvo vo forme kultúry kuchyne a stolovania. Zároveň išlo o prepojenie tradičnej a modernej kuchyne s trendom využitia zdravých surovín pri príprave tradičných pokrmov ako je plnená kapusta, zabíjačkové špeciality, lečo, kvaka, vínne listy a pod. Celý proces aktivít začal už pomaly zabudnutou tradíciou klasickej domácej zabíjačky. Potom nasledovala príprava jedál a v neposlednom rade aj ich ochutnávka. Do aktivity sa podarilo zapojiť okrem našich žiakov a zamestnancov aj miestnych farmárov. Veríme, že sa podujatie páčilo všetkým zúčastneným žiakom aj zamestnancom. Dúfame, že v budúcom roku doň môžeme zapojiť aj verejnosť. Všetkým žiakom, majstrom, učiteľom, ktorí spolupracovali na príprave a realizácii tejto našej aktivity veľmi pekne ďakujeme za perfektne odvedenú prácu.
Slow food fest - fašiangová zabíjačka
- 35
Barmanský kurz 2022
- 13
Barmanský kurz a jeho absolventi. Mnoho vedomostí a skúseností odovzdaných prezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Jánom Šuchtom a rovnako lektorom Milanom Šefcom. Skvelá atmosféra a šikovní žiaci. Všetkým žiakom, ktorí dnes získali medzinárodne uznávaný Certifikát blahoželáme a želáme mnoho spokojných zákazníkov.
Vianočný workshop - vianočné tvorivé dielne a varenie
- 15
U nás je možné všetko aj posunúť sa v čase. Vianočný workshop - vianočné tvorivé dielne a varenie sme nemohli zorganizovať pred Vianocami, tak sme súťaž odštartovali varením vianočných tradičných špecialít v modernom prevedení. V rámci tvorivých dielni žiaci pripravili vianočné ikebyny a vianočné dekórácie.